Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

ZDRAVLJE i LEPOTA

Savjeti i lijekovi za zdrave zube

Koenzim Q-10 – Ovaj dodatak pomaže desnima da ojačaju, a to je neophodan preduvjet za zdrave zube. CoQ10 pojačava imunološki sistem, pomažući tako u borbi protiv bakterija koje mogu da prouzrokuju karijes i oboljenje desni.

 

Još jedan savjet

Pažljivo koristite četkicu. Da li ste nekada čuli za frazu „manje je više”? Kada je riječ o pranju zuba, mnogi od nas su krivi za upravo obrnuto od toga. To je i razlog zbog kojeg možda provodimo mnogo vremena u beskrajno dugom ribanju zuba oštrom četkicom, želeći da budemo sigurni u čistoću svojih zuba. Ali, ako to radimo, činimo medvjeđu uslugu svojim ustima. Sjetite se samo, zubi su načinjeni od gleđi. Ribajući neprestano gleđosani lonac oštrom četkom, na kraju ćete vjerojatno da skinete gleđ sa njega. Ista se stvar događa sa vašim zubima. Kombinacija oštre četkice i „čvrste ruke” čini vaše zube osjetljivim i podložnim karijesu.

 

Bolje je da koristite mekanu četkicu, zakrenutu pod uglom od 45 stepeni, tako da može istovremeno da dopre do desni i zuba. Činite male, lagane kružne pokrete koji više liče na masažu nego na ribanje zuba. Perite ih bar jednom dnevno ili, još bolje, dva puta. I ne zaboravite na konac za čišćenje zuba, vrlo je važno da odstranite i najmanji ostatak hrane koji se zadržao u ustima, prije nego što bakterije stignu do zuba i počnu da nanose štetu.

 

Savjeti o ishrani. Pošto i mala djeca znaj u da šećer u ustima omogućava razvoj bakterija koje prouzrokuju karijes, smanjivanje udjela šećera u ishrani pomoći će u smanjivanju karijesa. Uz to, za namirnice sa visokim sadržajem ugljenih hidrata koji se brzo pretvaraju u šećer, kao što su čips od krumpira, peciva sa sirom, važi glavno „no-no” zato što se lijepe za zube. Ukoliko jedete stvari kao Što je sušeno voće, čije čestice lako dospijevaju u sitne pukotine u zubima, vodite računa da posle toga operete zube i dobro ih isperete.

 

Izbjegavajte slatkiše koji se sisaju, kao i gume za žvakanje, jer, što god se duže slatkiš zadržava u vašim ustima, to više štete nanosi. Ne pijte previše slatkih kola-pića ili zaslađenih napitaka; u stvari, uopće smanjite udio šećera u svojoj ishrani.

 

Pošto je kalcijum od vitalne važnosti za jačinu kostiju i zuba, a alkohol pogoršava apsorbovanje kalcijuma, ograničite unošenje alkohola.

 

Upamtite da bar jednom godišnje treba da posjetite svog zubara: ovo je jedan od slučajeva gde ono „bolje je spriječiti nego liječiti” zaista vrijedi i može da vam obezbijedi da održite zdrave zube, ali i da ih zadržite.

 

 
Savet za roditelje. Osnovni uzrok kvarenja zuba kod sasvim male djece jeste to Što zaspe sa flašicom punom neke slatke tečnosti ili mlijeka, jer te tečnosti smanjuju protok pljuvačke za vrijeme spavanja.

 

Prva pomoć u slučaju zubobolje. Donesite ljute čili-papričice! Aktivni satojak paprike je kapsaicin, koji ima osobinu da blokira osećaj bola. Ovo njegovo djelovanje čini ga dugotrajnim anestetikom. Jeste li nekada čuli za stari narodni lek, koji se sastoji u nanošenju nekoliko kapi kapsaicina za desni oko zuba koji boli? To je veoma delotvorno, a sad znamo i zašto. (Upozorenje: ne koristite kapsaicin ako imate osjetljive ili upaljene desni; može da ih nadraži.)

 

Erlov recept

Vitamin C i bioflavonoidi: Uzimajte 500 do 1000 mg na dan, uz jelo.

 

Kalcijum i vitamin D: Uzimajte 1000 mg kalcijuma (uz 500 mg magnezijuma, kako biste održali odgovarajuću mineralnu ravnotežu) i 400 i. j. vitamina D na dan.

 

Koenzim Q-10: Jedna kapsula od 30 do 100 mg na dan.

Sličan Post 2016-10-11 09:09:00. izvor: Kako Leciti