Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

PRIRODNI LEK

Suplementi u službi olakšavanja simptoma gastritisa

Neki suplementi koji će vam pomoći, odnosno ublažiti simptome gastritisa. Više o gastritisu pročitajte na linku.

Antioksidansi – Gastritis uzrokovan bakterijom H. pylori za posljedicu ima podizanje razine slobodnih radikala u želučanoj sluznici. Ove nestabilne molekule pridonose upali i oštećenjima želučane sluznice. Razina vitamina C, snažnog antioksidansa, niska je u želučanom soku osoba koje imaju kronični gastritis. Ovaj deficit potencijalna je veza između kroničnog gastritisa i povećanog rizika od pojave karcinoma želuca. Osobe s gastritisom koje su uzimale 500 mg vitamina C dva puta dnevno kroz nekoliko tjedana podigle su razinu vitamina C u želučanom soku na normalnu razinu. Neki istraživači smatraju kako je unosom povišene doze vitamina C moguće iskorijeniti bakteriju H. Pylori, iako još nema dovoljno znanstvenih dokaza za tu tvrdnju. Dok se ne donesu definitivne preporuke za unos vitamina C, svima s kroničnim gastritisom preporučuje se hrana bogata vitaminom C, te drugim antioksidansima poput vitamina E i beta-karotena, te nekim fitokemikalijama. Vitamin C koji se unosi putem suplemenata, u povišenim dozama trebao bi biti u esterificiranom, ne kiselom obliku koji se komercijalno naziva Ester C. Vitamin A i cink su nutrijenti koji sudjeluju u cijeljenju kože i sluznice, te se često koriste kao potporna terapija kod ulkusne bolesti. Budući da gastritis ponekad može uzrokovati pojavu ulkusa, moguća je korist od dodatnog uzimanja ovih nutrijenata. Pri dodatnom uzimanju vitamina A potrebno je konzultirati se s liječnikom, budući da povišene doze mogu biti toksične, posebice za trudnice. Ako želite prirodno povisiti razinu vitamina A, mudro je konzumirati hranu bogatu beta-karotenom, prekursorom vitamina A. Dobri izvori beta-karotena su zeleno lisnato povrće, te žuto i narančasto voće i povrće.

 

Aminokiseline – Neke aminokiseline mogle bi biti učinkovite u olakšavanju gastritisa uzrokovanog ne steroidnim antireumaticima. U kontroliranom, dvostruko slijepom pokusu, osobe koje su uzimale 200 mg cisteina četiri puta dnevno imale su značajnu korist od uzimanja spomenutog suplementa. Ova aminokiselina najbolje je iskoristiva ako se uzima u obliku N-acetil-cisteina, koji ujedno služi i kao gradivna jedinica glutationa, snažnog tjelesnog antioksidansa. Glutamin je aminokiselina koja služi kao glavno gorivo za stanice koje oblažu probavni sustav, te se stoga smatra važnim supstratom kod upalnih promjena sluznice želuca.

probiotik

Probiotici – Nedavne randomizirane kontrolirane studije bavile su se utjecajem nekih sojeva probiotičkih bakterija na infekciju bakterijom Helicobacter pylori. Rezultati su ohrabrujući, ali još uvijek kontradiktorni, te je potrebno provesti još istraživanja kako bi se rasvijetlio ovaj učinak probiotika.

Sličan Post 2014-01-17 11:13:00. izvor: Kako Leciti