Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

DREVNA ALTERNATIVA

Teorija o pet elemenata

Teorija o pet elemenata jedna je od najstarijih i najslavnijih u cjelokupnoj kineskoj mudrosti. Primjenjuje se u istočnoj holističkoj medicini, makrobiotici, kao načinu prehrane, iako se istovremeno odnosi i na dom, kao i na okoliš.

Životna se energija kreće na pet različitih načina, a pet elemenata: drvo, vatra, zemlja, voda i metal, simbolički prikazuju kretanje energije određenog tipa.
Pet načina kretanja energije:
1. širi se – drvo
2. uzdiže se – vatra
3. kruži – zemlja
4. skuplja se – metal
5. silazi – voda

 

U zapadnoj filozofiji postoji teorija o četiri elementa: vodi, vatri, zemlji i zraku. Zapravo se radi o istovrsnim energijama; energija drveta spada pod energiju zraka, a zemlja i metal pod zajednički elemenat zemlje. Svaki od ovih pet elemenata ima svoju boju, svoje godišnje doba te je prisutan u našem životu i prostoru.

Drvo

Simbolizira energiju koja se širi na sve strane (baš kao i drvo u proljeće). Zelene je boje, a u prostoru je prisutno kroz drveni namještaj, u predmetima od slame, pletenim košarama, papirnatim sjenilima, biljkama. Njegovo godišnje doba je proljeće.

Vatra

Plamen vatre visoko se uzdiže u zrak. Vatra vibrira crveno-narančasto purpurnim tonovima. Njena je energija prisutna kroz svjetlost, sunčeve zrake, svijeće, vatru u kaminu, električne instalacije. Njegovo godišnje doba je ljeto.

Zemlja

Tu životna energija kruži oko svoje osi, boje se kreću u žuto smeđim tonovima, a godišnje doba je kasno ljeto. Energija zemlje prisutna je u samoj zemlji, pijesku, keramici, kamenju i kristalima.

Metal

Energija metala predstavlja energiju koja se skuplja prema unutra. Prisutan je u jeseni, a boje koje ga krase su bijela, siva, srebrna i metalik. U prostoru oko nas energija metala prisutna je u svemu što je od metala: od prstenja na ruci, TV, radio, metalni stol.

Voda

Tu je energija silazna, a prisutno je maksimalno mirovanje. Njezino godišnje doba je zima, a boja plava. Voda u prostoru je svakodnevno prisutna kad se peremo, kuhamo jelo, kroz sobne ili vrtne fontane, staklene predmete, svježu vodu u plitici…

 
Pulsacija života

U starim kulturama, gdje su ljudi imali svijest o tome da je sve oko nas živo i gdje se disalo u skladu s ritmom majke zemlje, poštivali su se ovi elementi. Elementi su predstavljali pulsaciju života, a život je bio vrijedan. Zahvaljivalo se vodi i vatri, s drvećem se pričalo, a zemlja i kamenje su oduvijek bili sveti. Zapitajmo se iskreno koliko smo danas izgubili dok jurimo za blagodatima materijalnog svijeta? Kada smo posljednji put dozvolili da nas opere kiša, osjećajući pritom svaku njenu kap na svome licu, i bili zbog toga beskrajno sretni, unatoč svemu. Jeste li ikada bolesni sjedili pored kamina i pustili da vas mudrost vatre iscijeli?

Ja jesam, i to iskustvo ne bih mijenjala nizašto na svijetu. Ti elementi život znaće, toliko toga nam daju, a tako često pored njih prolazimo gluhi, slijepi i nezahvalni. Bilo bi lijepo to promijeniti, kako radi njih, tako i radi nas samih.

Sličan Post 2016-10-28 14:14:03. izvor: Kako Leciti