Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

ZANIMLJIVOSTI

Uberite limun svom stanu! Na ovaj način uvijek imate svježi plod limuna za koji znate da nije prskan

Nježni agrumi su jako osjetljivi na hladnoću, pa se u kontinentalnim krajevima mogu uzgajati samo kao lončanice. Najbolje uspijevaju na sunčanim i toplim mjestima zaštićenim od oštrih vjetrova i propuha.

Naučite kako da sami sebi u svom domu uzgojite drvo limuna.

Trebaju vam lonac od pečene gline te rahla i propusna zemlja. Uz malo njege dobit ćete atraktivno stabalce s cvjetovima opojna mirisa i osvježavajućih plodova.

Podrijetlom su iz jugoistočne Azije, a već stoljećima se uzgajaju na Mediteranu kao voćarska kultura ili ukrasna stabalca. Nekad je uzgoj agruma u kontinentalnim područjima bio privilegij bogatih, koji su ih uzgajali u zimskim vrtovima, takozvanim oranžerijama. Danas su agrumi dostupni svima, pa su zbog toga čest ukras naših balkona i terasa.

Najbolje uspijevaju na sunčanim i toplim mjestima zaštićenim od vjetra i propuha.

Sa sadnjom možete početi u proljeće jer je to idealno godišnje doba za sadnju nježnih agruma.

Za početak je najvažniji dobar izbor lonca. Preporučljivi su lonci koji imaju donekle propusne stjenke kroz koje dolazi do izmjene zraka. U takvim posudama se korijenov sustav dobro razvija. Najbolji su lonci od pečene gline, odnosno terakote. Lonci bi u gornjem dijelu trebali biti širi nego u donjem dijelu, a oblik im treba biti takav da se mogu lako prenositi. Ispod lonaca se ne smije držati podložak da ne bi došlo do gušenja korijena.

Limetu valja saditi u pjeskovitu tlu

Limeta (Citrus limetta) je atraktivna biljka, manja od limuna, aromatičnih i slatkastih plodova, a cvate tijekom proljeća i ljeta. Ako limetu posadite u teglu, zahtijeva pjeskovito, suho, dobro drenirano tlo. Takvi uvjeti su potrebni za održavanje zdravoga korijena.

Drugi korak je nabavka kvalitetne zemlje za vašu biljku. Trebala bi biti rahla kako bi se korijenov sustav razvijao ravnomjerno po cijelom loncu. Nećete pogriješiti ako koristite jednu trećinu plodne vrtne zemlje, jednu trećinu zrelog stajnjaka i jednu trećinu sitnog riječnog pijeska. Radi drenaže na dno lonca treba staviti nekoliko centimetara glinenih kuglica ili sitnijega glatkog šljunka.

Naranče cvjetaju krajem proljeća i početkom ljeta, a plodovi dozrijevaju u jesen. Prezimljuje u svijetlim i prohladnim prostorijama bez izravnog sunca. Budući da dobro podnosi vrućinu, treba je dobro zaliti tek kad se zemlja pošteno osuši. Gnojite je tekućim gnojivom od početka travnja do kolovoza.

Budite posebno oprezni pri sadnji. Skinite plastičnu vrećicu u kojoj ste kupili sadnicu u rasadniku, a sadnicu s cijelim blokom zemlje oko korijena posadite u sredinu lonca na istu dubinu na kojoj je bila u vrećici.

Vodite računa o tome da spojno mjesto između podloge i plemke mora biti najmanje 15 cm iznad zemlje. Na kraju zemlju natopite vodom, a krošnju poprskajte.

Mandarina je prikladnija za početnike

Mandarinu (Citrus reticulata) ne treba redovito obrezivati jer ima prirodno gustu i skladnu krošnju. Zbog toga je idealna za početnike. Svake godine sigurno cvate i daje plodove. Mandarini jako šteti mraz, pa se tegle iznose na balkon ili terase tek nakon mraza. U prvo vrijeme stavite ih u sjenu, a tek onda na sunčano mjesto, ali zaštićeno od vjetra.

Prilikom kupnje sadnice u registriranom rasadniku pazite da sadnica ima sjajno-zelene listove te da nema simptome bolesti i štetnika na listovima i na kori. Agrume treba zalijevati umjereno, malo češće ljeti. Prezimljuju u svijetlim prostorijama bez izravnog sunca i na temperaturama između tri i 15 stupnjeva. Od travnja do kolovoza treba ih gnojiti jedanput na tjedan, a presađivati na proljeće.

Tekst: Iva Milotić za 24 Sata

Sličan Post 2016-11-03 20:51:29. izvor: Kako Leciti