Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

LEKSIKON BILJA

Aromatično bilje – Kumin ili kim (carum carvi) – Plodovi sadrže eterično ulje od kojeg se mogu pripremiti ljekoviti likeri koji pospješuju probavu

Kumin je tipična aromatska biljka, a svježi listovi i plodovi se koriste u kuhinji za pripremu umaka ili kao dodatak pečenjima. Plodovi sadrže eterično ulje od kojeg se mogu pripremiti ljekoviti likeri koji pospješuju probavu.

Biljka kumina može narasti do visine od pola metra. Listovi ove biljke su igličastog oblika i zelene boje, a biljka cvjeta malim grozdastim bijelim ili ružičastim cvjetovima.

 

Voće kumina sadrži jednu sjemenku koja izgledom podsjeća na sjemenku kima, odnosno žuto-smeđu duguljastu, ovalnu i rebrastu.

Kumin se kroz povijest koristio kao začin i kao lijek. Kumin se spominje u tekstovima antičkih Rimljana, kao začin i zamjena za crni papar koji je u to vrijeme bio vrlo skup i slabo dostupan, te kao simbol skromnosti i pohlepe, te u Bibliji ne samo kao začin, već i kao sredstvo plaćanja.

U srednjem vijeku kumin je bio jedan od najčešće korištenih začina. U to vrijeme kumin je postao simbol vjernosti i ljubavi. U arapskom svijetu vjerovalo se da je kumin afrodizijak.

 

U kuhinji – Svinjsko meso izrežite na velike komade i posolite, te dodajte češnjaka i kima. Pržite na maslinovom ulju te dodajte malo vode. Nakon 30 minuta dodajte kilogram narezanog krumpira, te nastavite kuhati još sat vremena. Dodatno začinite kimom, te poslužite za jelo.

Nakon ukusnog jela, od kima se može napraviti i čaj koji pospješuje probavu.

 

Ljepota i zdravlje – Od kima se spravljaju brojni sauni, paste, deterdženti, kreme i losioni. Osim u kozmetičke svrhe, dobar je i jer pospješuje cirkulaciju. Kod mladih mama potiče sekreciju majčinog mlijeka, a ako u toplu vodu stavimo šaku kumina, dobit ćemo osvježavajuću kupku.

izvor: Kakolijeciti.com

Sličan Post 2016-11-04 14:35:52. izvor: Kako Leciti