Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

ZDRAVA PREHRANA

Zeleni čaj štiti od Alzheimerove bolesti

Zeleni čaj štiti od Alzheimerove bolesti – Redovno konzumiranje zelenog čaja moglo bi da zaštiti mozak od razvoja Alzheimerove bolesti

Redovno konzumiranje zelenog čaja moglo bi da zaštiti mozak od razvoja Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije, kao i da ima preventivno djelovanje protiv raka, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja koje je provela grupa naučnika sa Univerziteta u Velikoj Britaniji.
U Kini se zeleni čaj koristi više od 5000 godina, a poznata je i stara kineska poslovica, koja kaže ‘bolje je biti tri dana bez hrane, nego jedan dan bez zelenog čaja’.

Zeleni čaj možete da konzumirate sa limunom ili da ga miješate sa drugim aromatičnim biljem radi neutralizacije gorkog ukusa. Ovaj čaj pokazuje antikancerogeno djelovanje, sprečava razvoj ateroskleroze, odnosno začepljenje krvožilnog sustava i srčanih oboljenja, ubrzava metabolizam i sagorijevanje masti.
Također, zeleni čaj snižava razinu kolesterola, pa se primjenjuje i u slučaju povećane razine kolesterola u krvi.

Zeleni čaj sadrži fluoride, koji sprečavaju razvoj karijesa. Bogat je antioksidansima, koji sprečavaju razvoj oštećenja stanica u organizmu. Koristi se kod infekcija, prehlada smanjujući oštećenja stanica pod djelovanjem virusa, i još mnogo toga.

To se, kako su pokazali rezultati britanskog laboratorijskog istraživanja, postiže zahvaljujući kemijskim sastojcima zelenog čaja, prenijeli su francuski mediji.

Tijekom istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u magazinu “Fitomedicina“, naučnici su ustanovili da su kemijske supstance koje se vare nakon konzumiranja zelenog čaja efikasnije od onih koje se ne vare u zaštiti moždanih stanica od izazivača razvoja Alzheimerove bolesti.

izvor: Kakolijeciti.com

Sličan Post 2016-10-19 12:09:05. izvor: Kako Leciti