Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

LEKSIKON BILJA

Đumbir – ljekovita biljka ili ukusni začin?

Đumbir je tropska začinska biljka, jako izrazitog okusa i prepoznatljivog gomoljastog korijena. Biljka dostiže visinu od 100 – 150 cm, listovi su joj kopljasti i dugi zbog čega podsjeća na trsku. Đumbir naraste do jedan metar visine, a korijen biljke je mesnat i debeo kao prst, koji ide do 20 cm u dužinu te je jako aromatičan. Cvjetovi đumbira su bijele, žute ili roza boje, zavisno od podvrste. Aroma korijenja je prijatna sa mirisom limuna, a ukus je slatkasto pikantan i veoma svjež.

 

U pripremi i korištenju lijekova od đumbira, odnosno korijena biljke treba znati da su svježi đumbir i sušeni đumbir sasvim različiti po svojstvima i djelovanju.

Kineska medicina sušeni đumbir poznaje kao Gan-Jiang, a svjež korijen kao Sheng-Jiang.

Svjež korijen se koristi za pojačanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija iz organizma.

Sušeni korijen, koristi se za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj itd.

U Kini je đumbir jako zastupljena biljka. Koristi se kao sastojak u skoro 50% recepata i biljnih preparata, jer ubrzava reakciju biljaka sa kojima je pomiješan.

Ljekovita svojstva đumbira su brojna. Đumbir se koristi protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema kao što je artritis, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja. Đumbir je dobar za jačanje imuniteta, poboljšavanje cirkulacije i sprječavanje nastajanja ugrušaka u krvi, te je djelotvoran lijek protiv migrene i protiv gripe.

Đumbir poboljšava pamćenje, djeluje kao blagi afrodizijak, smanjuje mučninu u trudnoći bez štetnih efekata, kao i mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja. Antiseptik je, pa uništava mikroorganizme, koristi se protiv iscrpljenosti i umora, jer podiže energiju u organizmu. Đumbir u sebi sadrži materije koje ubrzavaju metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mlijeka u organizmu. On je snažan antioksidans koji pospješuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.

Iako đumbir nema nikakvo štetno djelovanje, sa njim ne treba pretjerivati. Smatra se da je maksimalna dnevna doza đumbira do 5g.

Sličan Post 2014-04-28 10:34:00. izvor: Kako Leciti