Kako Leciti

Alternativna Medicina – Narodna Apoteka

ZDRAVA PREHRANA

Mangan za čvrste kosti, uravnotežen šećer i bolju funkciju spolnih hormona

Elementi u tragovima (mikroelementi) potrebni su tijelu u vrlo malim količinama, no bez njih organizam ne može, jer aktiviraju enzime pomoću kojih se odvijaju metabolički procesi.

Jedan od važnih “igrača” je mangan o kojemu ovisi aktivnost superoksid dismutaze (SOD), enzima koji ima snažno antioksidativno djelovanje – štiti tjelesne stanice od štetnih slobodnih radikala koji mogu uzrokovati oštećenja i bolesti.

Pokretač metabolizma

Mangan pomaže održavanju normalne razine šećera i kolesterola u krvi, olakšava metabolizam bjelančevina, sudjeluje u izgradnji kostiju, potiče rad štitnjače i živčanog sustava.
Također sudjeluje u stvaranju spolnih hormona održavajući zdravlje reproduktivnog sustava, te pomaže izlučivanju otrovnih tvari (npr. teških metala) iz organizma.
Mangan se može prekomjerno izgubiti znojenjem, pa ljudi koji se pojačano znoje imaju povećan rizik od nedostatka mangana. Za prijenos mangana potrebna je dovoljna količina i dobra cirkulacija žuči u organizmu. Zato je osobama s bolestima žuči i jetre potrebno više mangana.

 

Birajte cjelovite namirniceKao ni druge minerale, tijelo ne može samo proizvesti mangan, pa ga moramo unositi hranom. Manganom je bogata smeđa riža i druge cjelovite žitarice.
Svakako birajte cjelovito (integralno) jer se industrijskom preradom žitarica gubi većina mangana kojeg sadrže. Također se mangan gubi kuhanjem pa namirnice što manje termički obrađujte.
Manganom osobito obiluje ananas, a dobri su izvori ovog minerala i malina, špinat, zelena salata, raštika, grah, grašak, slanutak, heljda, kvinoja, orasi, bademi, lanene i suncokretove sjemenke, grožđice, banana, cimet.

Sličan Post 2015-11-17 14:34:00. izvor: Kako Leciti